Kahvilajikkeet sukupuuton partaalla

Tutkimusten mukaan villeistä kahvilajeista jopa 60 % on vaarassa ja mahdollisen sukupuuton partaalla, joukossa on myös maailman suosituimman kahvin lähde, arabiankahvi eli arabica. Useimmat kahvilajit kasvavat Afrikan ja Madagaskarin metsissä. Niiden uhkana on ilmastonmuutos ja luonnollisen elintilan hupeneminen, kuten myös tautien ja tuholaisten leviäminen.

Kahvilajikkeet sukupuuton partaalla

Vaikka viljellyn kahvin suosio on korkealla, mikä tekee siitä erittäin tuottoisan liiketoiminnan maailmanlaajuisesti, myös noiden lajikkeiden terveyteen vaikuttaa ilmastonmuutos. Etiopiassa arabican kasvualueet saattavat vähentyä jopa 85 % vuoteen 2080 mennessä ja jopa 60 % kahvintuotantoon Etiopiassa käytettävästä maasta saattaa muuttua viljelykelvottomaksi vuosisadan loppuun mennessä, kertovat tutkijat.

Kahvi on suuri työllistäjä

Etiopia on Afrikan suurin kahvinviejä, jonka vienti ulkomaille on vuosittain noin miljardin dollarin arvoinen. Maassa työskentelee noin 15 miljoonaa ihmistä kahvintuotannon parissa. Villi arabicakahvi, jota alueella kasvaa luonnonmukaisesti, on tärkeä papulajike kahvinviljelyssä ja sitä kerätään myös kaupalliseen kahvintuotantoon, joten sen kohtaamat uhat voivat vaikuttaa vaurioittavasti koko maan talouteen.Jos villit lajikkeet kuolevat, se vaikuttaa kaupalliseen kahvintuotantoon kansainvälisellä mittapuulla, koska nuo kasvit saattavat olla avainasemassa risteytettäessä kahvilaatuja, jotka olisivat vastustuskykyisempiä ilmastonmuutosta ja mahdollisesti tiettyjä tuholaisia ja tauteja vastaan. Kewin kasvitieteellisen puutarhan Royal Botanic Gardensin tutkijat julkaisivat hiljattain tutkimuksensa, jonka analyysi perustuu 124 tunnetun kahvilajin tutkimiseen. Tutkimus tehtiin kansainväliselle luonnonsuojeluliitolle, joka julkaisee maailmanlaajuisen uhanalaisten lajien punaisen listan. Löydöksien ansiosta arabicakahvin villi sukulainen päätyi nyt uhanalaiseksi lajiksi. Kewin kahvin tutkimusryhmän johtaja ja julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja Aaron Davis sanoi, että uhanalaisten kahvilajikkeiden joukossa on sellaisia, joita voisi mahdollisesti käyttää kahvien jalostamiseen ja kehittämiseen tulevaisuudessa, ja mukana on myös sellaisia lajikkeita, jotka ovat vastustuskykyisiä taudeille ja kykeneviä kestämään heikentyviä ilmasto-olosuhteita. Hänen mukaansa villien kahviresurssien käyttö ja kehittäminen voi olla avainasemassa pitkän tähtäimen kestävässä kehityksessä kahvisektorilla. Kahvin tulevaisuuden turvaamiseksi vaaditaan nyt pikaisesti kohdennettuja toimia tietyillä trooppisilla alueilla ja eritoten Afrikassa. On olemassa keinoja, joiden avulla villin kahvin ja kaupallisen kahvin tuotannon osa-alueita voidaan yrittää kehittää, kuten metsien hävittämisen estäminen ja uusiin istutuksiin kannustaminen sekä tutkimustyö erilaisiin kahvilaatuihin ja niihin vaikuttaviin tauteihin ja tuholaisiin liittyen. Davis sanoi, että on elintärkeää, että villien kahvilaatujen suojelemiseksi tehdään enemmän, esimerkiksi kehittämällä suojeltujen alueiden johtamista ja määrittelemistä sekä uusien suojelualueiden osoittamista villeille kahvilajikkeille.

Kahvi on suuri työllistäjä

Suunnitelmia on jo valmiina

Davis sanoi, että Etiopiassa on jo valmiiksi suunnitelma suojelualueita varten villin arabiakahvin suojelemiseksi. Hän vaatii myös uutta keskittymistä ituplasman keräämiseen, kuten elävien kokoelmien ja siemenpankkien laatimista, jotta niitä voidaan käyttää tehokkaasti ja kestävästi pitkällä tähtäimellä. Lisäksi hän vaatii parempia kahvituotteiden tuotekuvauksia, että asiakkaat tietävät paremmin ostovalintojensa vaikutukset. Tällä hetkellä on olemassa runsaasti erityyppisiä sertifikaatteja, mutta hyvin harva niistä kattaa metsien suojelun eikä yksikään kerro negatiivisesta ympäristövaikutuksesta. Davisin ehdotuksen mukaan hintojen on noustava, koska viimeisten kahden vuoden aikana viljelijät on pakotettu tappiolliseen toimintaan alhaisella hintatasolla. Kahvinviljelijät ympäri maailmaa ovat monessa tapauksessa viljeltyjen kahvien monimuotoisuuden vartijoita. Jos hinnat pysyvät alhaisina liian pitkään, jotkut viljelijät lopettavat lopulta kahvin kasvattamisen, minkä vuoksi menetämme suurelta osin sen, mikä tekee kahvista niin erityistä.

Tutkijat tekivät kuitenkin myös toisen mielenkiintoisen löydön. Erityisestä maustaan tunnettu kahvilajike Coffea stenophylla, joka kasvaa Sierra Leonen ylängöissä, on ollut kadoksissa villinä lajikkeena vuodesta 1954 lähtien. Mutta viime joulukuussa tutkijat onnistuivat löytämään ensin yhden kasvin ja sen jälkeen muutamia muita, kun he kävelivät tuntikausia tiheän metsän läpi eristyksissä olevalla mäellä.

Comments are closed.