Suomen kansallispuistot

Suomen luonto tarjoaa kulkijalleen upeita elämyksiä, puhdasta ilmaa, kauniita maisemia ja sielun täyttävää rauhaa. Metsien samoilu on mahdollista missä vain, maailman mittakaavalla ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet pitävät huolen siitä. Sillä tarkoitetaan jokaisen oikeuttaa käyttää luontoa ilman erillisiä lupien hankintoja, tietenkin luontoa kunnoittaen ja sitä vahingoittamatta.

Suomen kansallispuistot

Kansallispuistot ovat laajoja, suojeltuja alueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus. Ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Toisen maailmansodan jälkeisten alueluovutusten jälkeen Suomeen jäi vain neljä alkuperäistä luonnonsuojelualuetta: Pallas-Ounastunturin ja Pyhätunturin kansallispuistot, sekä Mallan ja Pisavaaran luonnonpuistot. Luonnonsuojelualuiden perustaminen nähtiin kuitenkin tärkeänä tehtävänä, ja nykyään Suomesta löytyykin 40 kansallispuistoa. Puistojen avulla halutaan antaa ihmisille mahdollisuus myös nauttia luonnosta. Alueet tarjoavat oivalliset puitteet retkeilylle ja patikoinnille. Ne ovat varusteltu opastetuilla luontopoluilla, tulentekopaikoilla sekä yöpymispaikoilla. Osa puistoista tarjoaa telttailuun sopivia alueita, osa taas tarjoaa kulkijoille käyttöön erämökkejä. Kannattaa tutustua ennen retkeä valitun kohteen majoitusmahdollisuuksiin.

Lapin luonto lumoaa

Suomen kansallispuistot tarjoavat mitä moninaisempia vaellusreittejä ja luontopolkuja. Vaihtoehtoja löytyy niin kokeneelle konkarille kuin perheen pienimpien kanssa liikkeellä oleville. Kävijämäärältään suosituin alue on Pallas-Yllätunturin kansallispuisto. Puisto ottaa vastaan vuosittain lähes puoli miljoonaa kävijää. Se sijaitsee aivan Suomi-neidon käsivarren alkupäässä. Alue jää Enontekijän ja Kittilän väliin, levittäytyen Kolarin ja Muonion alueille. Sinne pääsee oman auton lisäksi myös julkisilla kulkuvälineillä. Palla-Yllästunturin Kansallispuistosta löytyy eritasoisia vaellusreittejä muutaman tunnin helpoista vaelluksista aina useampia päiviä kestäviin erämaavaelluksiin. Vaelluksien aikana pääset halutessasi tutustumaan myös saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon. Puistoalue on rajalla, jossa eteläinen kasvillisuus pikkuhiljaa häviää ja tilalle alkaa astumaan pohjoisen kasvusto. Kävijä pääsee nauttimaan lapin puhtaasta ilmasta, taigametsien tunnelmasta ja tunturien mielen tyynnyttävästä rauhasta. Ihailtavaksi löytyy myös tunturijärviä ja veden täyttämiä murroslaaksoja, joiden vedenpinta heijastaa luonnon kauneuden kaksinkertaiseksi. Yöpyminen alueella käy niin telttaillen kuin autiotupia hyödyntäen.

Seuraavaksi käjivöiden suosikiksi nousee Urho Kekkosen kansallispuisto, joka sijaitsee niinikään Lapissa, mutta sen itäosissa. Alue on helpoiten saavutettavissa omalla autolla, mutta Ivalosta ja Rovaniemestä lähtee myös busseja, jotka saapuvat alueella saakka. Alueen luonto on tunturierämaata parhaimmillaan. Mäntykangas on helppoa kulkumaastoa, pohjakasvillisuus on lähinnä sammalia, jäkäliä, kanervaa, puolukkaa ja muita vaikeissa olosuhteissa eläviä, matalakasvuisia lajeja. Havumetsät ulottuvat osalle alueesta, mutta ylöspäin siirtyessä ne vaihtuvat käppyräisiksi vaivaiskoivuiksi. Puiston eteläosissa liikkuvan kannattaa huomioida sieltä löytyvät aavat suot, jotka muuttavat ympäristön vaikeakulkuisemmaksi. Alueen kaakkoisosista löytyy myös joulupukin majapaikkana tunnettu, terävähuippuinen Korvatunturi. Puistoaluetta halkovat kirkkaat tunturipurot ja joet, jotka laskevat pohjoisemmassa Jäämereen ja etelämmässä Pohjanlahteen. Alue sopii hyvin lintubongailuun – alueella elää yli sata lajia. Kuninkaana on ylväs maakotka, alueen tunnuslaji, joka viihtyy hyvin erämaa-alueilla. Puistoalueella voi majoittua autiotuvissa, ja reittien varrelta löytyy useita laavuja, tulipaikkoja, kotia ja keittokatoksia.

Luonnon keitaita ympäri Suomea

Kävijämäärältään kolmanneksi suurin kansallispuisto, Nuuksio, löytyy Etelä-Suomen alueelta. Nuuksion kansallispuisto on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla vaikkapa suoraan Espoosta. Nuuksion alue tarjoaakin upeat puitteet lyhemmillekin hetkille luonnon parissa. Alue on palanen vehreää luontoa pääkaupunkiseudulla. Siellä kävijä pääsee nauttimaan metsissä samoilusta, lampien ja järvien raikkaudesta, rotkoseikkailuista, verheistä niityistä ja kallioille kiipeilystä. Alueelta löytyy merkittyjä reittejä helpoista 1,5 kilometrin lenkeistä vaativiin 17 kilometrin vaelluksiin. Nuuksiossa on myös pyöräily- ja ratsastusreittejä. Alue on varusteltu erittäin hyvin. Sieltä löytyy tulentekopaikkoja, keittokatoksia, laavuja, kuivakäymälöitä ja paljon muuta. Osa reiteistä sopii liikuntarajoitteisillekin. Kansallispuistoja löytyy ympäri Suomea, ja jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva kohde. Saaristoalueiden kansallispuistot viehättävät merellisyydellään ja kalastajakulttuurillaan, Keski-Suomen alueella puistot rehvastelevat vehreydellään ja elinvoimallaan, ja Itä-Suomen vaarat ovat kokemisen arvoisia. Täältä löydät kattavan listan Suomen kansallispuistoista ja niiden palveluista.

Luonnon keitaita ympäri Suomea

Comments are closed.